Acuzarea nedreapta de furt, o povara grea pentru toti cei implicati.

December 29, 2017

Share this...
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest

Un țăran și-a pierdut sapa. Gândea că i-a furat-o vecinul lui, așa că a început să-l urmărească. După felul cum mergea, după felul cum vorbea, i se părea că el nu este ca toți ceilalți oameni. Într-un cuvânt, era convins că acesta este hoțul. Mai târziu și-a găsit sapa, pe care o uitase la câmp.

A doua zi s-a întâlnit din nou cu vecinul și, observând cu atenție felul cum mergea și cum vorbea, nu i s-a mai părut că el ar fi hoțul.

Acesta este cazul fericit al celui ca NU stie ca este banuit. Remuscarea (daca este constiinta) va fi doar in sarcina celui care s-a grabit sa traga concluzii pripite, fara o cercetare TEMEINICA. Cel banuit, probabil nici nu va sti vreodata ca a fost banuit de furt.

Cazul nefericit este cand primesti acuza in fata, te stii nevinovat si nici nu esti lasat sa iti spui punctul de vedere. Din punct de vedere emotional este un soc, iar din punct de vedere social o tragedie. Te gandesti zi de zi ca nu te vei mai putea uita in ochii celor apropiati fara sa vezi ca s-a strecurat indoiala, neancrederea, oricat de bine te-ar cunoaste. Vezi in ochii lor acel “daca totusi….?”, simti in comportamentul lor fata de tine o schimbare, ceva in atitudinea lor activeaza un clopotel in tine care iti suna a primejdie. Acceptand aceasta CRUCE in mod crestinesc, cu siguranta ca ADEVARUL se va descoperi, intrucat Dumnezeu NU doarme.

A fi BANUIT de ceva ce nu ai facut, e mai greu de suportat si asumat decat a fi prins in flagrant, faptuind ceva ilegal sau imoral. Banuiala poate ramane vesnic, pe cand fapta descoperita si marturisita, deci asumata, are sanse de uitare. Cand esti banuit nu te poti declara vinovat sau nevinovat deoarece lipseste concretul. A recunoaste vina inseamna ca asumi ceea ce nu ai facut, un non-sens.

Cred ca cea mai buna atitudine duhovniceasca pentru a trece peste aceasta ispita este tacerea si rabdarea in rugaciune si liniste, fara polemica si acuze.

Sa ne ajute pe toti Iisus Hristos sa nu avem parte de asemenea ispita greu de asumat. Dar mai ales sa ne fereasca si sa nu ingaduie sa plecam urechea la soapte viclene si sa fim noi acuzatorii cuiva, as indrazni sa spun chiar daca ar fi pe dreptate.