Crede si nu cerceta … marea minciuna atee

October 5, 2017

Share this...
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest

Tesaloniceni 5: 21

”Insă cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun!”

Nicăieri în Biblie nu este scris “crede şi nu cerceta”. Mai mult de atata. Toti cei care sunt apropiati de Biserica pot confirma faptul ca fiecare preot, in timpul predicilor indeamna la cercetarea lucrurilor si la trezvie in ceea ce priveste lucrurile duhovnicesti sau lumesti.

Dupa 8 ani de cand am fost primit “acasa” in familia Ortodoxa, prin botez nu doar prin mirungere (cum e la moda in vremurile ecumeniste), nu am intalnit preot de mir sau monah, care sa fie credul si care sa inghita pe nemestecate ceva. Dimpotriva, am fost si raman uimit de cultura acestora, de modul corect in care inteleg ceea ce se intampla in jurul nostru. Nu mai vorbesc de faptul ca sunt preoti cu 2-3 doctorate, care citesc sute de carti, lucru pe care cei care “citeaza” din Biblie acest asa zis indemn la prostie si necunoastere, nu il fac.

Există anumite referiri la la greşelile pe care le poţi face dacă „cercetezi” cele pe care Dumnezeu, in intelepciunea lui le-a lasat sa fie taine doar de EL stiute, lucruri care sunt oricum peste puterea noastra de înţelegere prin ratiune si logica.

Exista lucruri care pot fi cunoscute sau revelate gnostic, prin puterea de gandire a mintii omenesti si lucruri care nu pot fi patrunse de intelepciunea si stiinta, revelate doar prin cunoastere supra-rationala. Acest lucru este dat doar celor care reusesc sa stabileasca un minim de relatie corecta si sincera OM – DUMNEZEU, prin trairea interioara curata si primirea lui Iisus Hristos in inima lor.

Intelepciunea lui Isus Sirah, III, 20-23:

“Cele mai grele de tine nu le cerca si cele mai tari decit tine nu le cerceta. Cele ce ti s-au poruncit tie, acestea cugeta, pentru ca nu-ti sint de treaba tie cele ascunse. Intru prisoseala lucrurilor tale nu iscodi , pentru ca mai mult decit intelegerea omului s-au aratat tie.”

Sf. Ioan Gura de Aur zice: “Sa primim cu multa recunostinta cuvintele Scripturii; sa nu depasim masura noastra, nici sa iscodim cele mai presus de noi.”

Acesta nu este indemn la credulitate, ci doar la nedepăşirea anumitor limite sau posibilităţi de înţelegere.

Mai mult, in Noul Testament, Mantuitorul indeamna:

„Cereţi şi vi se va da, cautati si veti afla, bateţi şi vi se va deschide, că oricine cere ia, cel care cauta afla, şi celui ce bate i se va deschide.” (Matei 7:7-8)

“Crede şi nu cerceta” ca sintagma, apare la filosoful grec Celsus, trăitor în secolul al II-lea, cunoscut adversar al creştinilor şi creştinismului din acea vremuri, autorul primei lucrări de mare amploare împotriva creştinilor, „Doctrina adevărată”, acum pierdută. Cumva, părţi din ea au supravieţuit, ca citate, în scrierea a lui Origen, ”Contra Celsus”, scrisă ca replică la „Doctrina adevărată”, în care combate ideile formulate în lucrarea lui Celsus cazand el insusi in erori dogmatice. Deci, este o sintagma pur filozofica care nu are suport Scripturistic.

Ca un ultim argument, insasi necunoasterea in sine nu este o scuza a infaptuirii pacatului. Chiar si in cele lumesti, necunoasterea legii nu este o scuza.

Va indemn la un pic de meditatie asupra acestor lucruri pe voi care indemnati la cunoastere in sensul negativ al iscodirii. Exact voi sunteti in necunoastere si intuneric, nu baba credincioasa de la tara sau intelectualul evlavios de la oras, “pupatori de moaste” cum va place voua sa spuneti.