Din noroi in Rai

August 14, 2017

Share this...
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest

E pacat mare sa JUDECI semenii dar cel mai GRAV e sa judeci pe Preoti.

Frumoasa pilda.

Din pacate multi confunda BISERICA LUI HRISTOS cu institutia similara. Hristos ramane acelasi indiferent de vrednicia sau nevrednicia celor alesi sa slujeasca. Mantuirea nu e o rasplata a nevointelor noastre, nu e o rasplata la acumularea de virtuti. Nu exista formula de mantuire, CREDINTA nu e matemetica sau fizica. Ea nu poate fi cuantificata, pusa in formule de mintea omului. Ortodocsii nu au siguranta mantuirii au doar SPERANTA ca se vor mantui. TOTUL este la mila lui Dumnezeu. Noi stim sigur 2 lucruri: ca ne nastem si ca murim.

Mantuirea sau caderea noastra e dupa logica Dumnezeiasca, nu dupa logica omului. Acesti calugari au pacatuit poate si mai grav decat cum se spune, dar prin marturisirea lui Hristos sunt convins ca s-au mantuit. Dar necredinciosii si ateii NU pot intelege acest lucru si nu vor intelege niciodata. De aceea joaca si topaie de bucurie cand vreun preot sau mai mare al Bisericii cade in tot felul de pacate. Ei NU inteleg ca TOTUL se petrece cu INGADUINTA Domnului. Uneori ne lasa sa cadem atat de jos, tocmai pentru a ne ridica mai sus, spre EL. DIN NOROI IN RAI, asemenea talharului de pe cruce. Amin

“Undeva, in adancul Rusiei, inainte de Revolutie, exista o manastire despre care prin imprejurimi circulau zvonuri rele, ca monahii de acolo erau toti niste trandavi si betivi. In vremea razboiului civil, in oraselul in apropierea caruia era manastirea, au venit bolsevicii. Ei i-au adunat pe locuitori in piata si tot acolo i-au condus sub escorta pe monahi. Comisarul a vorbit cu glas tare poporului, aratand spre calugari:

– Cetateni, locuitori ai orasului! Voi ii cunoasteti mai bine ca mine pe acesti betivani, mancai si trandavi! Iata, a venit sfarsitul stapanirii lor. Dar, ca sa intelegeti pana la capat cum acesti trantori secole de-a randul i-au prostit pe oamenii muncitori, iata, punem pe pamant inaintea lor Crucea si Evanghelia lor. Iar acum, sub ochii vostri, fiecare dintre ei sa calce in picioare aceste arme ale inselarii si ale inrobirii poporului. Si atunci le vom da drumul sa plece in toate cele patru parti ale lumii.

Multimea a izbucnit in ras. Si, deodata, cand poporul huiduia, a iesit inainte egumenul, un barbat greoi cu fata puhava de atata bautura si cu nasul rosu, si a spus, adresandu-se monahilor sai:

– Mai, fratilor, am trait ca niste porci, macar sa murim ca niste crestini!

Si niciunul dintre monahi nu s-a urnit din loc. Si chiar in acea zi toti au fost taiati cu sabia“.

(din: Arhimandritul Tihon, Nesfintii Sfinti Si Alte Povestiri, Editura Egumenita, 2013)