Scrisoare catre un practicant incepator

August 16, 2017

Share this...
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest

RESPECTA-TI Profesorul sau un mic Decalog de reguli

 

 

Draga practicant de Arte Martiale,

Cand te inscii la o sala de Arte Martiale invata repede lucrurile elementare:

1. Regula de aur. Niciodata sa nu provoci un Instructor. Sala de Arte Martiale nu e maidan sau un loc unde se exerseaza golaneala. Daca incalci aceasta regula, in mod sigur vei vedea de ce el e instructor si tu elev. Si nu e placut, crede-ma. Aceasta este o ispita a incepatorului. Eu ii spun “SINDROMUL TOMA NECREDINCIOSUL”. Ai credinta ca ai facut alegerea corecta si va fi bine pentru tine.
2. Profesorul de aia e profesor si tu de aia esti elev. El este dator sa iti arate Calea si tu esti dator sa o urmezi. Atat
3. Profesorul e profesor pentru ca a invatat cu multa sudoare si uneori sange ceea ce arata cand sta in fata elevilor. Tu nu ai varsat nici sudoare nici sange deocamdata.
4. Daca nu vei lasa ORGOLIUL deoparte, niciodata nu vei invata, intrucat in mintea ta creezi scenarii in care tu esti mai a toate stiutor decat Instructorul, deci, nu ai ce invata de la el, caci tu le stii deja. ORGOLIUL omoara talentul. Multi parasesc sala fiindca l-i se pare ca nu e destul de “tare” stilul respectiv. Uita ca un stil de Arte Martiale are in spate sute de ani de practica nu in ring, ci in razboaie, in viata reala.
5. Gandeste-te ca Profesorul e in fata ta cu un motiv si un scop. De asemenea, tu ai venit acolo cu un motiv si un scop.
6. Indiferent cine conduce antrenamentul, gandeste-te ca acela nu ar fi in fata fara acordul cuiva mai mare in grad sau vechime care l-a pus acolo. Tu nu ai nici una nici alta.
7. Intai executa exercitiile si dupa ce ai deprins rutina, studiaza si intelege. Tendinta incepatorului e sa faca invers.
8. Respecta pe toti colegii tai indiferent de nivelul lor. Gandeste-te ca fiecare are cate o abilitate pe care tu poate nu o ai. Asa cum inveti de la Instructor, ai de invatat si de la colegii tai mai mici in grad sau mai mari, mai noi sau mai vechi ca tine. Si Instructorul invata de la elevi la randul lui. Dar acest lucru nu se vede. E mai discret.
9. Disciplina si respectul ia-le cu tine acasa cand se termina antrenamentul. Artele Martiale sunt lupta cu tine insuti, cu dezordinea din tine. Nu esti un actor care joaca un rol si apoi pleaca acasa uitand ce a jucat. Nu fii umil la sala si cand ai iesit, umfli pieptul si esti cocos. Fii la fel. Disciplinat si respectuos, chiar daca Instructorul nu e acolo sa te vada. Tendinta incepatorului e inversa.
10. Invata ca cel mai de folos iti sunt infrangerile in ring decat victoriile. Din infrangeri inveti, victoriile iti alimenteaza orgoliul. In Artele Martiale intai inveti sa primesti lovituri puternice, sa te aperi si apoi inveti sa ataci. Incepatorul are pornirea sa faca invers.